Hepimiz kendimizi bilinçli ve duyarlı bireyler olarak görmek istiyoruz. Peki, sahi öyle miyiz? Alışverişe bez çantanızla gidiyor musunuz? Matara kullanıyor musunuz? Tek kullanımlık plastiklerle ilgili çevrenize bilgi veriyor musunuz?
Hepimiz, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek için adım atmadığımız sürece doğanın yok olmasına katkıda bulunuyoruz.
Tek kullanımlık plastik tüketimi günümüzün en büyük problemlerinden olmasının yanında sürdürülebilir bir dünya düzeninin önündeki bir engel. Doğayı ve denizleri kirleten, hayvan hayatına kast eden, tek kullanımlık plastiklerin üretimi, WWF Türkiye’nin Plastik Raporu verilerine göre 1950’den günümüze 200 kat artmış durumda. 2050 yılına gelmeden okyanuslarda balıktan çok plastik olması öngörülüyor. Tablonun korkunçluğu hakkında ne düşünüyorsunuz?
En basit gündelik ihtiyacımız suyu baz alalım. Susadığınızda aldığınız ve bitince çöpe attığınız pet şişelerin çoğu geri dönüştürülmüyor, 400 yıl boyunca doğada kalıyor. Matara kullanmalıyız.
Plastik poşetler de maalesef çevreye bırakıldığında, toprak plastik malzemeyi ememediğinden uzun bir süre toprakta kalıyor ve içerisindeki zehirli kimyasalları toprağa salıyor. Toprakta yaşayan canlılar bu plastik atıkları sindirmeye çalışırken hayatlarını kaybediyorlar. Bu tabii ki dönüp dolaşıp bizleri de etkiliyor. Bozulan toprak ve su dengesi nedeniyle, toprakta yetişen gıdaların etkileniyor ve sağlıksız sular içiyoruz. Plastik poşetin doğada 1000 yılda çözündüğünü ve etkileneceğimiz miktarı bir düşünün.
Bugün, dünyada her iki deniz kaplumbağasından biri plastik yutuyorsa, 270’ten fazla hayvan türü plastik atıklara takılıp kronik hastalıklara yakalanıyorsa, plastikler binlerce kuş türü tarafından yiyecek sanılıp boğulmalarına, sindirim sistemlerinde tıkanıklıklara sebebiyet veriliyorsa, yok edilmek üzere yakılan plastikler havaya zehirli gazlar salıyorsa hepimizin başımızı önümüze alıp düşünme zamanımız gelmiş demektir. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek için daha ne bekliyoruz? Çevremizde yapacağımız küçücük değişimlerin ne kadar etkili olacağını göremiyor muyuz?
Hayatımızdan tek kullanımlık her şeyi atmamızın zamanı geldi. Bambu çatal-bıçaktan, metal pipetlere kadar neredeyse kullandığımız her tek kullanımlık plastiğin alternatifi var.
AB’de alternatifleri bulunan tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımı yasaklandı. Bunun yanında, kirliliğe neden olan çeşitli plastik ürünler için de yeni yaptırımlar oluşturuldu.
AB üye ülkeleri de 2029'a kadar plastik şişe kullanımını yüzde 90 azaltmayı, plastik şişelerin 2025 yılına kadar yüzde 25 ve 2030 yılına kadar da yüzde 30 geri dönüştürülmesi için çalışmayı kabul ettiler.
Türkiye’de de aynı şekilde olması için Greenpeace gibi birçok örgüt çalışma yürütüyor.
Değişim bireylerden başlar. Değişime öncü olalım!